اعتماد را میتوان پایه و اساس کار هر فروشگاه اینترنتی موفقی دانست. این مسئله فقط به فروشگاههای اینترنتی مربوط نمی شود؛ بلکه فروشگاههای سنتی هم اگر به هر نحوی اعتماد مشتری را از دست بدهند، فروششان کاهش پیدا میکند و ممکن است کار خود را از دست بدهند.
اعتمادسازی در یک فروشگاه سنتی راحتتر از فروشگاه اینترنتی است زیرا در فروشگاه سنتی شما مستقیم با مشتری در ارتباط هستید، اما در فروشگاههای اینترنتی خصوصا فروشگاههایی که چندان شناخته شده نیستند، مشتری قرار است از شخصی خرید کند که تا کنون او را ندیده است. علاوه بر این قرار است هزینهای را بابت کالا یا خدماتی پرداخت کند که از نزدیک امکان مشاهده آن را ندارد.
شما به عنوان کسی که قرار است از یک فروشگاه اینترنتی خرید کنید حتما نگرانیهایی دارید. حق با شماست. زیرا با وجود حجم بالای کلاهبرداران اینترنتی، اعتماد کردن به یک فروشگاه اینترنتی کار ساده ای نیست. پس اگر بخواهید از یک فروشگاه اینترنتی خرید کنید چطور باید به آن اعتماد کنید؟
در این مقاله قصد داریم در مورد چگونگی اعتماد به یک فروشگاه اینترنتی صحبت کنیم تا بتوانید فروشگاههای قابل اعتماد را راحت تر شناسایی کنید و یک خرید موفق داشته باشید. با افیلی همراه باشید.
بیشتر بخوانید: 7 روش برای فروش محصولات بیشتر از طریق افیلیت مارکتینگ
فهرست مطالب
برای اعتماد به یک فروشگاه اینترنتی چه موارد را باید بررسی کنیم؟
زمانی که بخواهید کالا یا خدماتی را به صورت آنلاین سفارش دهید کافیست نام کالا را در نوار جستجوی مرورگر خود وارد کنید. در نتایج جستجو با لیستی از فروشگاههایی که محصول یا خدمات مورد نظر شما را به صورت اینترنتی به فروش میرسانند، مواجه میشوید.
در میان این لیست کدام گزینه را انتخاب میکنید؛ یا اینکه چطور میتوانید از امنیت آن فروشگاه اطمینان پیدا کنید؟ اگر هزینه کالا را پرداخت کردید اما کالایی به دستتان نرسید تکلیف چیست؟ با خواندن ادامه این مقاله پاسخ این سوالات را دریافت خواهید کرد.
از سایتهایی خرید کنید که دارای گواهینامه SSL هستند
یکی از گزینههایی که در هنگام خرید آنلاین با استفاده از آن میتوانید امنیت یک فروشگاه را بررسی کنید، همین گواهینامه SSL است. اکثر سایتها و فروشگاه های قابل اعتماد دارای گواهینامه SSL میباشند. گواهی SLL (Secure Sockets Layer) در واقع فایل کوچکی است که روی سرور سایت نصب میشود و یک اتصال امن بین مرورگر و وب سرور ایجاد میکند.

از کجا بفهمیم یک فروشگاه دارای گواهینامه SSL است؟ آدرس وب سایتهای دارای گواهینامه SSL به جای “http” با “https” شروع میشود. علاوه بر این ممکن است علامت یک قفل نیز در سمت چپ آدرس سایتهای دارای گواهینامه SSL وجود داشته باشد.
تفاوت وب سایتهایی که آدرسشان با “https” شروع میشود با وب سایتهای “http” در نحوه انتقال دادهها است. سایتهای دارای گواهینامه SSL دادههای مهم مانند شماره کارتهای اعتباری، آدرسهای ایمیل و اطلاعات شخصی را رمزگذاری میکنند تا افراد خارجی نتوانند به اطلاعات مشتریان دسترسی داشته باشند.
نماد اعتماد الکترونیک فروشگاه را بررسی کنید
نماد اعتماد الکترونیک در واقع مشخصهای است که ایمن و قابل اعتماد بودن یک فروشگاه را ثابت میکنید. این نماد توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک به فروشگاهها داده میشود.
دریافت نماد اعتماد الکترونیک برای هر کسی ممکن نیست. برای دریافت این نماد باید مدارک و مشخصات موسس فروشگاه، آدرس فروشگاه و موارد دیگری توسط سایت اینماد enamad.ir تایید شود.
توجه داشته باشید که وجود نماد اعتماد الکترونیک در یک سایت به معنای قابل اعتماد بودن آن نیست، زیرا ممکن است برخی از افراد تنها از عکس این نماد استفاده کنند. اگر میخواهید مطمئن شوید نماد اعتماد الکترونیک یک فروشگاه واقعی است یا خیر، کافیست روی آن کلیک کنید.
با کلیک روی این نماد وارد صفحه شناسنامه آن کسب و کار خواهید شد. در این صفحه نام صاحب امتیاز، تاریخ اعطای نماد، تاریخ اعتبار نماد، آدرس دقیق فروشگاه، شماره تماس فروشگاه، آدرس ایمیل و سابقه فعالیت فروشگاه قابل مشاهده است.
اگر با کلیک بر روی نماد به صفحهای غیر از صفحه گفته شده یا یکی از صفحات خود فروشگاه منتقل شدید، یعنی نماد اعتماد الکترونیک آن فروشگاه تقلبی است.

صفحه اصلی یا هوم پیج فروشگاه را بررسی کنید
صفحه اصلی یا هوم پیج هر فروشگاهی در واقع همان ویترین فروشگاه است. بخشهای مختلف صفحه اصلی را چک کنید. سایتهای معتبر دارای یک هوم پیج کامل هستند و تمام امکاناتی که برای یک خرید راحت لازم است را در اختیار شما قرار میدهند.
یک فروشگاه اینترنتی خوب، باید دستهبندی محصولات داشته باشد تا مشتری بداند در کدام قسمت فروشگاه دنبال محصول مورد نظر خود باشد، همچنین باید قابلیت جستجوی داشته باشد تا مشتری بتواند به راحتی محصول مورد نظر خود را در سایت جستجو کرده و پیدا کند.
علاوه بر این جنبههای بصری را نیز در نظر بگیرید، یک فروشگاه خوب برای طراحی ظاهر فروشگاه اهمیت قائل است و هر چیزی را در معرض دید مشتری قرار نمیدهد.
عکسهای با کیفیت، متن بدون غلط نگارشی، منوی ناوبری ساده، چیدمان خوب و بارگیری سریع از مواردی هستند که در هنگام بررسی صفحه اصلی فروشگاه باید به آنها توجه کنید.
نظرات و بازخوردهای مشتریان قبلی را در مورد فروشگاه مطالعه کنید
در فروشگاههای اینترنتی به دلیل اینکه مشتری ارتباط مستقیم با فروشنده ندارد، از راههایی که در اختیارش قرار داده شده استفاده میکند تا نظر خود را در مورد یک محصول خاص؛ یا به طور کلی فروشگاه مورد نظر ارائه دهد.
شما میتوانید با خواندن نظرات و بازخوردهای مشتریان قبلی و پاسخهایی که در جواب کامنتهای مشتریان داده شده است، تا حدودی از امنیت سایت مطلع شوید. فروشگاهی که تعداد زیادی کامنت منفی دارد، ممکن است قابل اعتماد نباشد.
زمان درج اولین محصولات را با آخرین محصولات مقایسه کنید
گاهی اوقات ممکن است افراد کلاهبردار به یکباره فروشگاهی راهاندازی کنند و همزمان چندین محصول (محصولاتی که اصلا وجود خارجی ندارند) را به آن اضافه کنند تا مشتری را گمراه کنند. زمانی که شما به عنوان مشتری به این فروشگاه سر میزنید با مشاهده تعداد محصولات آنها ممکن است فکر کنید حتما فروشگاه معتبری است.
یکی از راههایی که با استفاده از آن میتوانید مطمئن شوید فروشگاه مورد نظرتان قابل اعتماد است یا خیر؛ این است که تاریخ درج اولین محصولات را با آخرین محصول درج شده در فروشگاه مقایسه کنید.
هرچه فاصله زمانی درج اولین محصول با آخرین محصول بیشتر باشد، فروشگاه قابل اعتماد تر است. زیرا فروشگاههای تقلبی مدت زیادی نمیتوانند دوام بیاورند و خیلی زود شناسایی میشوند.
بخش درباره ما و تماس با ما فروشگاه را بررسی کنید
یکی از مهمترین بخشهای یک فروشگاه اینترنتی بخش درباره ما و تماس با ما است. در این بخشها معمولا اطلاعات مهمی در مورد سال راهاندازی فروشگاه، هدف راهاندازی فروشگاه، نحوه عملکرد فروشگاه، اطلاعات تماس، آدرس ایمیل و لینک شبکههای اجتماعی قرار داده میشوند.
قبل از خرید از هر فروشگاه اینترنتی، به خصوص اگر برای اولین بار میخواهید از آن خرید کنید حتما بخش درباره ما و بخش تماس با ما آن فروشگاه را مطالعه کنید.
آدرس فروشگاه را در گوگل مپ جستجو کنید
فروشگاههای معتبر، به خصوص فروشگاههایی که دارای نماد اعتماد الکترونیک هستند معمولا محل شرکت یا فروشگاهشان در گوگل مپ ثبت شده است. با جستجوی نام فروشگاه در گوگل مپ میتوانید به آدرس دقیق فروشگاه دست پیدا کنید.
نکته مثبتی که در این گزینه وجود دارد این است که؛ با دانستن آدرس فروشگاه اگر مشکلی در حین خرید یا پس از خرید بوجود آمد، میتوانید به صورت حضوری به فروشگاه مراجعه کرده و مشکل خود را پیگیری کنید.
سیستم پشتیبانی فروشگاه را چک کنید
هر فروشگاه یا سایتی که رضایت مشتری برایش مهم باشد، معمولا یک سیستم پشتیبانی به صورت آنلاین یا آفلاین دارد. با استفاده از سیستم پشتیبانی سایت میتوانید تیکت پشتیبانی ارسال کنید و در مورد گزینههایی که برایتان مبهم هستند سوال بپرسید. اگر سوالات شما به موقع پاسخ داده شد میتوانید به آن فروشگاه اعتماد کنید، اما اگر هیچ جوابی دریافت نکردید ممکن است آن فروشگاه برای خرید امن نباشد.
رنک الکسای سایت را مشاهده کنید
با بررسی رنک الکسا میتوانید میزان محبوبیت فروشگاه یا سایت را مشاهده کنید. هرچه رنک الکسا پایینتر(به یک نزدیکتر باشد)، وب سایت بازدید بیشتری داشته و نزد کاربران محبوبتر است. به عنوان مثال: رنک الکسای گوگل در جهان 1 است و محبوبترین سایت در دنیا به حساب میآید.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که رنک الکسا ممکن است در اثر بازدید غیر واقعی ایجاد شده باشد؛ یا اینکه صاحب فروشگاه رنک الکسا را در ازای پرداخت هزینه خریده باشد. پس برای اعتماد به یک فروشگاه تنها به فاکتور رنک الکسا اکتفا نکنید و سایر موارد را هم در نظر بگیرید.
در صورت امکان با فروشگاه تماس بگیرید
اگر موارد بالا را بررسی کردید، اما همچنان در اعتماد به فروشگاه تردید داشتید میتوانید با فروشگاه تماس بگیرید. فروشگاههای معتبر معمولا در بخش فوتر سایت و صفحه تماس با ما اطلاعات لازم برای تماس را قرار میدهند.
در صورت وجود شماره تماس میتوانید با این فروشگاه ها تماس گرفته تا از صحت وجود آنها اطمینان پیدا کنید و اگر سوالی داشته باشید به صورت مستقیم از آنها بپرسید.
وجود شماره تماس به معنای معتبر بودن یک فروشگاه یا سایت نیست. حتما با شماره درج شده تماس بگیرید تا مطمئن شوید شماره اشتباهی در سایت درج نشده باشد. سعی کنید در ساعات اداری تماس تلفنی داشته باشید، زیرا ممکن است یک فروشگاه پشتیبانی 24 ساعته نداشته باشد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم کاربردیترین روشهایی که برای بررسی امنیت و میزان قابل اعتماد بودن یک فروشگاه اینترنتی در دسترس هستند را به شما آموزش بدهیم. امیدوارم با بکارگیری این موارد بتوانید بهترین فروشگاه اینترنتی را انتخاب کرده و یک خرید امن و موفق داشته باشد.